Je eigen bruiloft plannen: Waar moet je beginnen?

1. Datum bepalen

Je datum kiezen is cruciaal voor obvious reasons maar ook voor het verdere verloop van je planning, en zelfs een beetje je budget. Plan je je huwelijk over 6 maanden dan ziet je timeline er helemaal anders uit tegenover als je jezelf 1,5 jaar voorbereidingsperiode geeft. Ook voor je budget maakt je datum een verschil. Trouwen in de maanden december, januari en februari zijn standaard goedkoper dan trouwen in bijvoorbeeld juli of augustus. Ook trouwen op een weekdag is vaak goedkoper dan trouwen in het weekend.

Verder kan je kiezen voor een datum die speciaal is voor jullie, je anniversary, een jaar later op de dag van je verloving, een verjaardag. Ook mooie datums zijn steevast heel populair, denk aan 02/02/2020, 18/08/2018, ..
Wil je trouwen op zo’n datum dan zal je sneller moeten zijn om al je leveranciers vast te leggen dan op een ‘gewone’ datum.

2. Budget bepalen

Beslis wat je kan en wil uitgeven, of je daarvoor moet lenen van de bank of familie en bespreek ook daar de mogelijkheden. Een wedding planner en/of ceremoniemeester wordt aangeraden vanaf €10000 budget.

Bepaal ook je prioriteiten. Kies samen met je partner wat voor jullie het belangrijkst is, kies zo’n 3 dingen. Is dat het eten, de band of de fotograaf? Beslis dat naar die dingen het meeste budget gaat of dat je voor die dingen niet kiest voor de ‘goedkopere’ leverancier. 

Hier even een overzicht van wat de courante dingen gemiddeld kosten:

  • Bruidsboeket: rond €100
  • Fotograaf: vanaf €900
  • Huwelijkstaart: gemiddeld €6 a €7 per persoon
  • Wedding planner: (voor Meraki Events) vanaf €1200
  • Ceremoniemeester: (voor Meraki Events) vanaf €495
  • Locatie: Van €600 tot €3000 
  • Dj: vanaf €300
  • Trouwen in het gemeentehuis: van gratis tot €170
Voor iedereen die geen oneindig budget heeft, is het uiteindelijk de bedoeling dat je keuzes maakt. Wil je echt dat trouwkleed van €2000 dat je maar één keer aanhebt of heb je liever een fotograaf en videograaf om alles mooi op beeld te leggen om nog eeuwig van te kunnen genieten? Voor iedereen zal het antwoord op deze vraag anders zijn. Dus spendeer vooral jullie geld aan wat jullie belangrijk vinden en niet aan wat de maatschappij (of je ouders) belangrijk vind.
Wil je een stressvrije dag? Denk dan zeker eens na over het vrijmaken van je budget voor een ceremoniemeester. Wil je een origineel tot in de puntjes verzorgd huwelijksfeest? Neem dan een wedding planner aan. Zij kunnen je vaak ook kortingen regelen bij leveranciers en zo ben je zeker van kwaliteit. 
Beslis je om Meraki Events aan te nemen? Dan krijg je rentals gratis, en grote korting op bloemen, (welkomst)borden, drukwerk en andere zaken. Zo kan je effectief geld uitsparen. 

 

Wil je niet het volledige bedrag van een wedding planner betalen maar heb je wel wat hulp nodig bij het uitzoeken van ideeën, opstellen van je draaiboek of andere dingen? Bekijk dan onze pakketten van 
de Wedding coach eens, onze virtuele weddingplanning assistent. One on One coachingsessies met mij om ervoor te zorgen dat jij je droomdag krijgt.

 

3. Organiseer jezelf

Maak een email adres aan enkel en alleen voor het contacteren van alle leveranciers, opvragen van offertes en het bewaren van contracten. Zo heb je alles op één plaats en kijk je niets over het hoofd. Maak ook een mapje op je pc en in je gsm om al je zaken en contactgegevens in te bewaren.

Voor mijn wedding planning klantjes maak ik altijd een map voor mezelf, en ik stuur al mijn voorstellen in PDF door naar mijn koppels zodat zij deze kunnen printen en bijhouden zodat ze zelf een goed overzicht behouden over wat we voorlopig al besproken hebben. 

4. Bepaal je stijl en thema

Kies je stijl, maak moodboars op papier of pinterest, ga met een leeg hoofd aan de slag en bewaar gewoon alles dat jij mooi vindt. Zo zal er na verloop van tijd wel een terugkerende stijl te voorschijn komen.

Hier is het belangrijk om voor ogen te houden waar je wil trouwen. Een schuur heeft bepaalde mogelijkheden die een moderne feestzaal niet heeft bijvoorbeeld. Net zoals trouwen op het strand een heel andere aanpak vereist dan in een kerk. 

Een wedding planner kan voor jou stijldraaiboeken maken zodat je een beter idee krijgt van wat de mogelijkheden zijn binnen jouw budget. Als ceremoniemeester doe ik dit ook wel eens geregeld als we de styling ook voor onze rekening nemen.

5. Bepaal je gastenlijst

Waarom is het belangrijk om dit eerst te doen? Omdat je nu eenmaal moet weten hoeveel gasten je gaat uitnodigen voor je een locatie of catering boekt. Stel je bent helemaal verliefd op een klein schuurtje waar maximum 50 personen in kunnen maar beseft later pas dat je eindelijk een gastenlijst van 100 personen hebt. Dan moet je weer helemaal opnieuw beginnen.

6. Boek je leveranciers

Ook hier is een volgorde cruciaal, begin met sowieso met je locatie. En een fotograaf op nummer twee, om de simpele reden dat die vaak een jaar op voorhand al volgeboekt zijn. 

Heb je je locatie dan valt alles vaak op zijn plaats, je past je keuze van decoratie aan aan de mogelijkheden van je zaal. Kies je voor een weide of schuur dan weet je dat je nog een tent, houten vloer en verlichting zal moeten huren. 

Kies je voor een feestzaal dan kunnen zij je helpen met de keuze van catering en decoratie aangezien zij vaak samenwerken met vaste leveranciers.

7. Breng formaliteiten in orde

Ga na bij je gemeentehuis hoelang op voorhand je je trouwboekje moet gaan ondertekenen. Als ook je datum reserveren voor je wettelijke trouw. Wees daar op tijd bij zodat je nog plaats hebt op jullie trouwdag.

8. Geniet tussendoor ook even van elkaar

Wat ik aan al mijn koppels probeer mee te geven is dat je ook voldoende tijd moet maken om te genieten van elkaar, van jullie verlovingsperiode en het feit dat jullie beslist hebben het leven met elkaar te delen.

Daarom geef ik altijd mijn date in a box cadeau bij het boeken van mij als wedding planner, ceremoniemeester of stylist en enkele pakketten van de wedding coach. Een momentje bewust met elkaar doorbrengen vind ik enorm belangrijk.

Leave a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *